Kategorier
Bildkonst

Spännande examensutställning

De nitton konstnärerna som utexamineras från Åbo konstakademi i vår är ett begåvat gäng som ställer ut i Konsthallen och Konstens hus fram till söndag 24.4.2022

Så här års brukar vi tala om vårtecken. I år är det ju lite si och så med dem; vårtecknen gäckar oss gång på gång. Men det finns de pålitliga vårtecknen också, bland dem Konstakademins vårutställning NYTT: nitton fem före färdiga konstnärer ställer ut sina slutarbeten i Konsthallen och hos grannen, det nya Konstens hus. En årlig begivenhet som förefaller mig ha fått onödigt lite uppmärksamhet genom åren, inte minst av mig själv. Varför vet jag faktiskt inte. Kanske har utställningarna präglats alltför mycket av experimenterande video- och datorkonst och vad jag upplevt som halvgången expressionism? Minns min starka upplevelse av ‘någonstans är vi är på väg, men vart?’ På väg kommer vi alltid att vara, men vägen känns klarare nu.

Medan jag går runt på årets upplaga av utställningen får jag en känsla av att den här årskullen som helhet är kanske exceptionellt kreativ och begåvad. Utställningen andas, i sin helhet och sina delar, en ovanlig harmoni. De fem-före-färdiga konstnärerna är utpräglade personligheter samtidigt som de delar den kontemplativa hållningen till det de gör; alla arbeten känns genomtänkta resultat av funderingar kring olika fenomen. Det handlar om naturen, det handlar om att vara människa; om tiden, bakåt, framåt och här och nu. Spännande lekar med material, former och färger. Galna, spralliga, sarkastiska arbeten; dystopiska, vemodiga arbeten. Teknikerna och materialen är minst lika många som konstnärerna. Utställningsutrymmena utnyttjas kanske lite i överkant – ställvis känns det lite trångt, men det stör inte upplevelsen. Problemet är snarare att vart och ett av verken kunde fylla en egen sal. 

En knepighet med att skriva om grupputställningar är att hur jämn nivån än är finns det nästan alltid verk som sticker ut och verk som inte gör det. Så också här. Speciellt känsligt är det då det handlar om konstnärer som precis står inför att lämna den trygghet och gemenskap som studiemiljön utgör. Det känns som om varje ord skulle väga mer än annars. Mest av allt väger kanske de uteblivna orden. Vi vet ju att alla inte ”drabbas” av samma saker. Samtidigt antar jag att de uteblivna orden kan vara smärtsamma och svåra att ta med den distansen. Att jag som skribent inte alltid reagerar på, förstår eller har vad som behövs för att sätta mig in i ett verk, är viktigt att inte glömma bort. 

Jag vill ändå inte låta bli att lyfta fram mina egna favoriter. Tre stora målningar av Kalle Pitkänen fyller upp en hel vägg i Stora galleriet. Det första blickfånget är färgerna – aska, jord, kalk, sand. Pitkänen har alltmer närmat sig frågor kring tidens okuvliga verkningar. Den målning som drabbar mig djupast skildrar en framtida människas minnesbild av en tid då vintrarna ännu var vita. I all sin storslagna enkelhet ter sig målningarna som en mångbottnad, lätt beroendeframkallande (!) tolkning av de skuggor som präglar vår egen tid. 

Lätt beroendeframkallande är också Joa Heikkinens film Cuckoo’s play som rullar på i galleriet i Konstens hus. Om sitt arbete säger Heikkinen såhär: 

”Det kreativa undermedvetnas surrealistiska spole bänder på verklighetens och förnuftets koncept, formar scener av sinnesstämningar och drömmar. Scenerna går igenom den intuitiva processens kvarn och kommer ut i form av filmer, fotografier och ljud med återkommande teman såsom melankolisk obskyritet, absurditet och beundran av stundens vidunderliga skönhet.”

Jag citerar hela stycket eftersom det så suveränt fångar processen i ord. I bakgrunden anar jag tydligt både David Lynch och Luis Bunuel – och det finns säkert fler. Samtidigt känns helheten helt Heikkinens egen. Ett stilfullt och behärskat frossande i symboldetaljer och -helheter där allt har sin berättigade plats i det emellanåt kaotiska flödet. Och tidssymptomatiskt nog är tiden – mest uppenbart i kuckuklockans (gökurets) gestalt – en samlande röd tråd. 

Artikeln skriven för bloggen blonathan.com

Mer information om utställningen och konstnärerna på sidan https://nytt.turkuamk.fi/taiteilijat-artists/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s