Kategorier
Coming Soon

Sårbarhet som dansad verklighet 

NOM Kollektiv ger pjäsen Vulnerability på Barker, med premiär lördagen 11.2 kl 19

Dansgruppen NOM Kollektiv har, under sina femton år, med skärpa och humor behandlat teman som väger tungt i vårt samhälle, sådant vi lever i ofrånkomlig växelverkan med – normer, lagar, sociala strukturer, uttalade och outtalade krav. Är samhällsbygget till alla delar möjligt att anpassa sig till utan att ge avkall på det vi egentligen är? Hur klarar sig de sårbara, de känsliga, de utsatta i våra samhällsstrukturer? 

Aktuell med premiär på Barker lördag kväll är pjäsen Vulnerability, där koreografen Jaakko Nieminen tillsammans med tre dansare reflekterat över begreppet sårbarhet. Att vara konstnär – samhällets känselspröt –med den egna kroppen som material gör en speciellt sårbar, frivilligt utsatt som en är för publikens blickar och reaktioner. Det kräver mod. Mod och sårbarhet går hand i hand. Sårbarheten är både en styrka och en svaghet. Var står sårbarhet i förhållande till utsatthet, ett begrepp som ofta förekommer i samma sammanhang? Har sårbarheten blivit ett socialt kapital?

I vår sårbarhet söker vi skydda oss. Kanske växer vi ”fel” då vi misstar oss på vad som egentligen ger oss skydd och trygghet. Att ta sig ur en toxisk, ”skyddande” relation är inte alltid helt oproblematiskt. Relationen kan ha blivit till en oformlig sko som trycker ner, en makt som format oss till den grad att vi inte vet hur leva utan den. 

Trots sitt allvarliga tema dansas Vulnerability med stora glimtar i ögonen. Pjäsen ackompanjeras av dansarnas egna röster i ordlös kommunikation – de skrattar och gråter, ofta melodiskt; de förundrar sig och samförstår, genom ljud, mimik och kroppsspråk.

Puff i ÅU 10.2.2023 

Arbetsgrupp: Koreograf: Jaakko Nieminen * På scenen: Maija Viipuri, Pinja Poropudas, Anna Virkkunen * Ljuddesign: Lauri Kallio * Ljusdesign: Mika Haaranen * Produktion NOM KOLLEKTIV och Barker

Premiär på Barker 11.2.2023 kl 19 

Föreställningar ges också måndag 13.2, tisdag 14.2 och fredag 17.2 kl 19; lördag 18.2.kl 14. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s