Kategorier
Dockteater

TIP-Fest 2022.

Årets TIP-Fest bjöd på fin dockteater av alla de slag för både stora och små, för dem som ville ha roligt och dem som ville något mer seriöst. Den fungerade också som en språngbräda för internationell verksamhet.

Inför årets stora dockteaterfestival i Åbo, TIP-Fest, skrev jag en puff för Åbo Underrättelser (se nedan). Puffen ingick lördagen 29.10. I det skedet hade jag trevliga planer: jag skulle delta i festivalen som Joker, dvs en volontär som har givna arbetspass och också hoppar in där det behövs. Däremellan skulle jag gå och se premiärer och pjäser jag tidigare missat. De trevliga planerna gick dock i stöpet, däckade av höstflunsan precis då festivalen inleddes 2.11. 

Således är det inte så mycket jag har att tillägga till puffen. Festivalarrangörerna konstaterar att årets TIP-Fest gick väldigt bra – publiken har hittat festivalen, och många föreställningar var slutsålda. Inbjudna utländska gäster hittade också fram, och deras besök resulterade i både möjliga och redan fastslagna gästföreställningar på olika håll i världen. Det här kan jag förhoppningsvis småningom berätta mera om. 

Till min stora glädje noterade jag att Hbl i dagens tidning uppmärksammade en av pjäserna på festivalen: teaterkonstnären Timo Väntsis Be My Querelle, baserad på Jean Genets roman Querelle de Brest. Enligt Hbl:s Ylva Perera finns här också blinkningar till Fassbinders uppmärksammade arthousefilm Querelle från 1982. Berättelsen om Querelle är en ryslig historia som rör sig i en hamnarnas vilda värld av våld, droger, intriger, sex och ond bråd död, en värld där våra vanliga dödligas (moral)värderingar väger lätt. Det är snart fyrtio år sedan jag såg filmen och minns inte mycket av vad som hände i den, men kvar finns en underton av hjärtskärande vemod där det vackra och sköra kolliderar med den råa verkligheten. Utan att ha sett pjäsen, stödande mig på det jag läst om den kunde jag gissa att det är just denna clash Väntsi inspirerats av. 

Turun Sanomat brukar vara ganska alert då det kommer till den marginella scenkonsten i Åbo. Så också nu, med inte mindre än tre artiklar med anknytning till TIP-Fest: en introduktion och recensioner av de tre premiärerna Voyager, Ridiculousness och Tainaron. 

Många av pjäserna som visades på festivalen kan ses senare under hösten, så t ex Voyager som visas på nya Barkerteatern, Slottsgatan 31 nu fredag 11.11 och lördag 12.11 kl 19 samt söndag 13.11 kl 15. 

TIPFest – puff till ÅU 

Festival skimrar i novembermörkret (TIP-Fest skimrar i novembermörkret)

Grå november står för dörren, men ljus i mörkret bringar TIP-Fest, Turku International Puppet Festival. Årets upplaga, den trettonde i ordningen, erbjuder ett trettiotal föreställningar under onsdag till söndag 2–6.11, förutom ”hemma” i Manilla också på Åbo Svenska Teater, Stadsteatern, nya Barkerteatern och i Äventyrsparken i Kuppis. Repertoaren är brokig med allt från husvagns- och rymdskeppsteater till föremåls- och fysisk teater, hand- och bordsdockor, rytmer och överväldigande visualitet. 

En del är favoriter i repris, men det mesta är nytt för året: för barnpubliken två hjärtsnörpande pjäser om ensamhet och vänskap. För vänner av skrotestetik torde det intergalaktiska äventyret Voyager, inspirerad av Victor Pelegins roman Omon Ra, bli en läckerbit. Den fina Be My Querelle får en nypremiär på engelska, och vuxenteater är också den nya Ridiculousness, där Pulcinellafiguren petar i samhällets smärtpunkter. Storm i vattenglas, rättare sagt tekoppar, utlovas i husvagnspjäsen Tea for Two, triller och drama i minipjäsen Obsession. Den andäktigt vackra Before Thumbelina gjorde bejublad premiär under fjolårets TIP-Fest; också pjäser som Linnut, Dysmorphic och Metsän pelko hör till reprisfavoriterna. Detta och mycket mer, inte minst klubbkvällar där publiken får träffa och diskutera med konstnärerna. Hela programmet hittas på festivalens hemsida! 

Årets tema, New Beginnings, syftar dels på arrangören, nätverket Aura of Puppets andra årtionde, dels på att festivalen också är en språngbräda för de högkvalitativa produktionernas steg ut i världen: till festivalen kommer gäster från världens olika hörn för att bekanta sig med den finländska dockteatern. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s