Kategorier
Aktuellt

Manifesti – septembers dansfest på Manilla mer än bara dans

För tjugoåttonde gången har den mångkonstnärliga festivalen Tehdasfestivaali Manifesti kört igång på Manilla, konstcentret vid åstranden i Åbo. Efter åren med restriktioner gläder sig arrangörerna – Pro Manilla, Solbaletten, Aura of Puppets, Tehdasteatteri, bildkonstnärerna i Manilla och Västra regionala danscentret – åt restriktionsfriheten, och har byggt upp festivalen inom temat dialog och växelverkan. Här möts en hel bukett konstarter: dans, dockteater, cirkus, ljudkonst och bildkonst. Under lördagen 10.9 är husen öppna, och då är det möjligt att vandra omkring på området med eller utan en guide som berättar om dess historia, dessutom se dock-catwalk och dricka kaffe. 

Det är ingen jubileumsupplaga, men festivalen är rik nog med tio olika föreställningar och en konstutställning som är öppen under alla de tolv dagar festivalen pågår, onsdag 7 – söndag 18 september. Onsdag kväll öppnades festivalen i god anda, med arrangrernas tal och vernissage för utställningen med 18 i Manilla arbetande bildkonstnärer. 

Först ut på scenen, idag 8.9, är Beasts, en föreställning som behandlar processen att bli kvinna. Suvi Nieminen har jobbat fram föreställningen tillsammans med dansare inom TYC, Turku Youth Company, och väglett de unga att hitta och lyfta fram sina egna konstnärliga uttryck. Ett pedagogiskt-kostnärligt projekt. Föreställningen hoppade in på festivalen pga att det mörka men hoppfulla verket Dysmorphic, en mångkonstnärlig betraktelse av tillvaron med en upplevd kroppslig defekt, måste uppskjutas (nytt datum för premiären 22.9). 

På fredagen står Baby Judo i turen: verket ”flyter någonstans mellan föreställning och konstverk”, och skildrar vår tafatthet inför nya sätt att leva och vara. Såsom det lilla barnet kommer underfund med judoträningens hemligheter gäller det bara att pröva och gå på. Baby Judo är skapad avAnna Jolma, Melissa Jolma, Antton Kainulainen och Antti-Juhani Manninen, som alla medverkar på scen.

På lördagen, som alltså är Open House -dag, ger Antti Tolvi performansen Hands, en dialogisk upplevelse där hans händer möter besökarens i en finstämd beröring som alstrar tystnad och lätthet. Tahra, fläcken/en fläck är ett dans-, bild- och ljudkonstverk skapt av Tomi PaasosenAnna Tahkolan och Vincent Masse. En fläck är ju en störning på en ren yta och den här låter sig inte putsas bort utan sprider sig och erbjuder ett studium i uppblandning. 

Senare på lördagen bjuder Agit Cirk /Vilus art, som namnet antyder, på cirkus – en föreställning med mystik, rymdkänningar och utmaningar av tyngdkraften. 

Söndagens föreställningar är Baby Judo (se ovan och nedan*!) och Stream med Pori Dance Company och Dansteater Minimi. Stream är en de små stundernas närsynta betraktelse av människan i vår samtid där orden i vardagen allt mer ersätts av teknologin. 

På torsdagen (15.9) står Karolina Ginmans Fluvial i turen. Som namnet antyder öser verket ur ”fluid states”, strömningar, öppningar och egensinnig materia som inte låter sig tämjas. Ett verk som föds i stunden, ur viljan att kanalisera känsla, tid och obehandlad vetskap i ett ständigt rörligt nu. 

På fredagskvällen ges Teemu Mäkis och Maija Nurmios Éliane, en dansföreställning där kompositören Éliane Radigues verk öppnas som ett kroppsligt landskap och en performativ dialog med kompositörens tankevärld. Den inbjuder till eftertanke kring vår plats på jorden, vårt förhållande till oss själva och varandra, vårt varande i världen. Och till förändring. 

Festivalens sista två föreställningar ges lördagen 17.9. Strange Plant, en småknäpp barnföreställning för vuxna. Jenni Kiveläs naivistiska trädgårdsmästargestalt funderar över stora och små, lätta och tunga saker. Festivalens tungviktare får avsluta densamma: Try Me Good King, ett musikrikt dansverk skapat och regisserat av Kati Outinen (jo, skådespelaren!), med Minna Tervamäkis koreografi. Kungen ifråga är Henrik VIII, som ju kanske främst minns för ur han behandlade sina hustrur. Verket handlar om makt, kärlek och kvinnans ställning under olika tider och frågar om någonting egentligen förändrats under de gångna seklerna.

Tehdasfestivaali Manifesti 7 – 18.9 på Manilla, Östra Strandgatan 64 Biljetter, tidtabeller och annan information https://www.manillantehdas.fi/manifesti

* Baby Judo visas hela sex gånger: fredag 9.9 (slutsåld), söndag 11.9 (matiné, kl 15), onsdag 14.9, torsdag 15.9, fredag 16.9 och lördag 17.9. Alla föreställningar utom matinén klockan 19. * Biljetterna till Baby Judo via Tehdasteatteri, liput@tehdasteatteri.fi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s