Kategorier
Teater

Tre på turné

Hösten är här, och precis som förut kommer den inte ensam. Precis som förut drar den igång med både premiärer och gamla godingar på olika scener runtom i stan. Och i regionen. Åbo svenska teater turnerar med inte mindre än tre olika föreställningar under hösten: barnpjäsen Mitt och ditt och mitt, polymonologen Honey och stand up-en Nåt att göra. Alla tre kan också ses hemma i teaterhuset.

Mitt och ditt och mitt, den rikssvenske dramatikern Anders Duus där vuxna spelar barn som spelar vuxna, handlar det om att inte vara alltför snäll. Så snäll att vem som helst kan kliva över dig. Att du gör allt som begärs av dig. Som att ge bort alla fina slipsar som du fått, bara för att någon annan vill ha dem. Pjäsens Haralsson är en som är just sådär snäll, men aneftersom pjäsen fortskrider får hon skinn på näsan, vågar säga ifrån och stå upp för sig själv. Rollerna görs av Åsa Wallenius och Anja Bargum.

Pjäsen, redigerad av Dick Idman, har redan hunnit turnera i andra regioner och kan nu bokas i Åboland via Jan Lindroos på ÅST. På teatern visas den nu på lördag, 3.9, och lördagen 3.12! 

Honey, som drar igång sin tredje säsong(!), är ny finlandssvensk teater med en (finlandssvensk?), ensamstående fyrabarnsmamma i centrum. Kan det komma närmare inpå ‘här och nu’ – här figurerar en enligt Honey problematisk mor, en tillrättavisande 15-årig dotter och tre stycken exmän, plus en terapeut och uppställningen känns nästan allmängiltig i dagens svenskfinländska miljö. Ser vi till pjäsens popularitet kan den bero på en på olika plan hög igenkänningsfaktor, men det är långt ifrån allt: Kajsa Ek har fått mängder av ros för sin rollprestation, som inkluderar pjäsens alla nio roller. Att upplägget och replikerna är dynamiska och träffande har vi förstås pjäsförfattaren, Tove Appelgren, att tacka för. 

Honey har setts på så exotiska platser som Kittilä och Fringefestivalen i Edinburgh, och kommer småningom att – i tysk översättning – sättas upp på en teater i Tyskland. 

I september beger sig Honey iväg på turné, men hinner före det med en föreställning på Tiljan måndagen 19.9. 

Det har gått ganska precis tjugo år sedan pargasbördiga Anders Helenius gjorde sitt första framträdande som stand up -komiker, och gläder sig åt att få stå upp på svenska efter många år av show’ande på finska. Vad Nåt att göra skall handla om är han inte speciellt meddelsam om, men att det blir skrattfest med avstamp i hans personliga erfarenheter, det kan han lova. 

Nåt att göra fyller oktober månad: turnén inleds 1.oktober på Tiljan, dit showen terkommer 13. och 29.10. Däremellan blir det Villa Lande i Kimito 14.10, PIUG i Pargas 15.10, Tryckeriteatern i Karis 26.10 och Karelia i Ekenäs 28.10. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s