Kategorier
Coming Soon

Våghalsig Monteverdi på Aurinkobaletti

Poppean kruunaus
Premiär torsdag 5.5.2022 k 19
Föreställningar 5.5- 20.8.
Plats: Manilla, Östra Strandgatan 64

Inte bara en utan två danspremiärer ges i Åbo denna vecka: först ut var Evgeny Kostyukovs Katso, katso minua i tisdags, och nu torsdag 5.5 följer Aurinkobaletti med Urmas Poolamets Poppean kruunaus (Poppeas kröning), en vågar jag säga våghalsig tolkning av Claudio Monteverdis opera från 1642. Operan har drama och trådar så det förslår, av intrigmakeri, maktutövande, moral, morallöshet och kärleksdramatik, vilket förklarar de otaliga tolkningar den fått. 

Aurinkobalettis tolkning är riktig monteverdi, fast musikern Ismo Laakso utan att ändra på det operala åstadkommit en anda av steampunk(!), vilket torde göra den tillgänglig också för icke-operafans. De öppna kulisserna har formen av en båt i vars mage musikern sitter och gör musiken, live. Sångarna och dansarna, av vilka två också sjunger, rör sig ledigt i den lätt utmanande miljön, imponerande övertygande i sina roller. Två och en halv timme varar det gedigna spektaklet där också den fascinerande kostymeringen stöder blandningen av allvar och humoristiska detaljer. 

KOREOGRAFI OCH VISUALISERING Urmas Poolamets MUSIK Claudio Monteverdi och Ismo Laakso MUSIKARRANGEMANG Ismo Laakso I ROLLERNA Linda Björkqvist, Jouni Bäckström, Côme Calmelet-Pyykkö, Patrick Di Quirico, Ismo Laakso, Elina Raiskinmäki och Anneliina Rif LJUSDESIGN Magnús Sigurðarson KOSTYMDEISGN Marjo Haapasalo |FOTOGRAFIER OCH GRAFISK DESIGN Jussi Virkkumaa PRODUKTIONAurinkobaletti

Längd: ca 2 h 30 min (inklusive paus)
Rekommenderad ålder: +15 år

Föreställningar

Tor 5.5. kl. 19.00
Fre 6.5. kl. 19.00
Lör 7.5. kl. 17.00
Ons 11.5. kl. 19.00
Tor 12.5. kl. 19.00
Fre 13.5. kl. 19.00
Lör 14.5. kl. 17.00

Ons 17.8. kl. 19.00
Tor 18.8. kl. 19.00
Fre 19.8. kl. 19.00
Lör 20.8. kl. 17.00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s